HTML

Háttér

Kutakodás kül- és belpolitikai történések mögött

Friss topikok

  • Daddy21: Oroszországot be lehetne integrálni az Únióba: mjj.hu/EU%20a%20szuperhatalom.htm Persze hogy nem... (2008.10.04. 11:19) Önálló Európát, most!

Linkblog

A grúz-orosz konfliktus a nagy sakkjátszmában

2008.08.17. 21:34 Daddy21

Bobby Fisher sem csinálhatta volna szebben: A Birodalom gyalogot áldozott, és két bástyát kapott cserébe – röviden így summázható a grúz-orosz konfliktus nagypolitikai háttere.

 

Az orosz ellencsapás aligha ért váratlanul bárkit is a grúz vezetők és amerikai tanácsadóik közül. A grúzokat nyilván meggyőzték, hogy az előre láthatóan vesztes háborúval is jól járnak – az orosz akció kiváló ürügy lesz az amerikai gazdasági és katonai segítség látványos növelésére -, de a Birodalom stratégái úgy számoltak, hogy a konfliktus a megszokott profi tálalással – a „vérszomjas orosz medve” már megint egy védtelen kis országra támadt: holnap ti kerülhettek sorra - lökést adhat a vontatottan haladó kelet-európai radar- és rakétabázis tárgyalásoknak is. Nem tévedtek.

Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint (könyvének címe: „A nagy sakktábla”):
"Eurázsiában jöhet létre valamikor egy olyan ország, amelyik képes lesz Amerikával rivalizálni.”

Az egyik lehetséges változat – ezt én teszem hozzá – az Oroszországot is magába foglaló Európai Únió. Noha a nem is olyan távoli rossz emlékek és a mostani társadalmi, államszervezeti eltérések nyilván döcögőssé tennék a közeledési-egyesülési folyamatot, az erős gazdasági egymásrautaltság alapjain a dolog (hosszú távon) mégsem elképzelhetetlen.
Nyilvánvaló, hogy az USA-nak elemi érdeke a közeledés minden eszközzel történő megakadályozása.

Brzezinski világosan ki is mondja:
„Kulcsfontosságú, hogy ne jöjjön létre olyan eurázsiai hatalom, amelyik kihívást jelenthet Amerika számára.”
 „A nyers valóság az, hogy Nyugat-Európa - és mind nagyobb mértékben Közép-Európa is - amerikai védnökség alatt áll, s a szövetségesek az ókori vazallusok és hűbéresek helyzetét idézik.”
"Õsi birodalmak könyörtelenebb korát idézõ kifejezésekkel élve a birodalmi geostratégiának három kulcsfontosságú tényezõje van: elejét venni a vazallusok közti bárminemû paktálásnak, fenntartani függõ helyzetüket, megvédelmezni a szövetségeseket és elérni, hogy továbbra is szófogadóak legyenek. Végül pedig megakadályozni, hogy a barbárok szövetségre lépjenek egymással."

 

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: grúz orosz konfliktus

A bejegyzés trackback címe:

https://hatter.blog.hu/api/trackback/id/tr82620361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.17. 21:49:25

Háttér - A grúz-orosz konfliktus a nagy sakkjátszmábanBobby Fisher sem csinálhatta volna szebben: A Birodalom gyalogot áldozott, és két bástyát kapott cserébe – röviden így [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása