HTML

Háttér

Kutakodás kül- és belpolitikai történések mögött

Friss topikok

  • Daddy21: Oroszországot be lehetne integrálni az Únióba: mjj.hu/EU%20a%20szuperhatalom.htm Persze hogy nem... (2008.10.04. 11:19) Önálló Európát, most!

Linkblog

Önálló Európát, most!

2008.10.02. 13:55 Daddy21

"Az Úniónak nincs önálló külpolitikája" - mondja Eörsi Mátyás a "Kitekintő"-ben megjelent interjúban .

Valóban, ez azonban erősen összefügg azzal, hogy nincs erős önálló hadereje.

És hát mindez erősen összefügg azzal a vazallus-szerepkörrel, aminek fenntartása az amerikai külpolitika stratégiai érdeke.

A NATO-t már régen meg kellett volna szüntetni, és felállítani egy erős európai haderőt - volt is erről vita pár éve, de aztán majdnem minden maradt a régiben.

Az amerikai külpolitika - elsősorban felszín alatti eszközökkel - nagy erővel dolgozik Európa túlerősödésének megakadályozásán (ld. az ír EU-népszavazás befolyásolását), és azon, hogy a lehető legtávolabb tartsa egymástól az EU-t és Oroszországot (radarállomás, rakétabázis, grúz háború, stb. stb.).

 

Európa a világ legnagyobb "nemzeti" össztermékével rendelkező államszövetsége a pelenkázásra szoruló óriáscsecsemő szerepére kényszerül, mert nem ismerte föl, hogy a világ vezető hatalma lehetne,

persze ebben közvéleményformálói és politikusai hibásak leginkább, akiknek egy része bátortalan, nem kevesen meg egyenesen az amerikaiak kiszolgálói (könnyen lehet, hogy anyagi ellenszolgáltatást is kapnak tőlük).

 

Fel kellene végre ismerni: Olyan, hogy Nyugat (Európa és USA) nincs többé, Európa elemi érdeke az Oroszországhoz fűződő jó viszony, sőt közeledés - sőt hosszú távon akár az egyesülés is.

Több, mint történelmi lehetőségünk: Feladatunk, hogy az USA-tól átvegyük a világhatalmi vezető szerepet, már csak egy egészségesebb (szabályozottabb és szociálisan érzékenyebb) világgazdasági rend megteremtése érdekében is - az amerikai harácsolásközpontú épp most omlik össze.

2 komment

Címkék: usa európa

A bejegyzés trackback címe:

https://hatter.blog.hu/api/trackback/id/tr30692483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Somhairle 2008.10.04. 10:51:31

Amit most "egyesült Európának" csúfolunk, az csupán egy vicc. Gyenge, széthúzó, befolyásolható és képlékeny. Lehet, hogy ha az USA meggyengül, akkor ténylegesen is egyesülhet a kontinens, de vigyázni kell, mert akkor ki tudja, hogyan reagálnak az oroszok. Nem hiszem, hogy az oroszoknak érdekük az önálló Európa. Vagy ha igen, akkor azt az ő ellenőrzésük alatt képzelik el. Át kellene gondolni a világ többi részéhez fűződő kapcsolatunkat. Én itt arra gondolok, hogy gazdaságilag és bevándorlásügyileg is be kéne zárkóznia az öreg kontinensnek. Hiszen mindenünk megvan, amiről csak álmodhatunk.

Daddy21 · http://ujtarsadalom.blog.hu 2008.10.04. 11:19:43

Oroszországot be lehetne integrálni az Únióba:
mjj.hu/EU%20a%20szuperhatalom.htm

Persze hogy nem lenne könnyű, persze, hogy fölbomlana az európai hatalmi egyensúly, de az nem baj.
A baj az, hogy jelenleg egy Európától minden szempontból távoli ország, az USA vazallusai vagyunk.
süti beállítások módosítása